pasif-gelir-logo

Amazon Dropshipping Yasalmı ?

Amazon Dropshipping Yasalmı ?
Özet


Amazon dropshipping yapmak isteyenlerin aklındaki sorulardan biri de bu sistemin yasal olup olmadığı olacaktır. Bu soruya cevap vermeden önce Amazon ve dropshipping nedir kısaca göz atalım.


Amazon, dünyada en büyük e-ticaret hacmine sahip firmalardan biridir. Hatta en büyüğü de denilebilir. Amazon, kendi bünyesinde insanların ticaret yaparak para kazanmalarına olanak sağlayan sistemlere de sahiptir.

Amazon Dropshipping Yasalmı ? - Pasif Gelir


Bunlar FBA, FMA ve dropshipping olabilir. Dropshipping stoksuz satış veya stoksuz eticaret anlamlarına gelir. Dropshipping sistemi için bir Amazon hesabına ve tedarikçiye ihtiyacınız vardır.


Amazon dropshipping nedir ve nasıl yapılır öğrenmek için daha detaylı yazılarımız var. Amazon Dropshipping Nedir ve Amazon Dropshipping Nasıl Yapılır? adlı yazılarımızı okuyarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.


Bu yazımızda ise dropshipping yapmak isteyen ancak ileride herhangi bir yasal yaptırım ile karşılaşmak istemeyenleri ilgilendiriyor. Amazon dropshipping yasal mı ve nasıl bir yol izlersem yasal sınırların dışına çıkmam öğrenmek istiyorsanız yazımızı sonuna kadar okuyun.

Dropshipping, bir ürünü satın alarak doğrudan müşterinize göndermeyi içeren bir ticaret modelidir. Bu model, birçok ülkede yasal olarak kabul edilir ve Türkiye’de de yasal olarak yapılabilir. Ancak, Türkiye’de drop shipping yaparken yasalara ve mevzuata uyulması gerekir. Örneğin, Türkiye’de bir ticaret işletmesi açmak ve vergi mükellefi olmak için belirli koşulları karşılamanız gerekir.

Amazonda dropshipping yapabilmek için yasal koşullara uymaları gerekmektedir :

  • İşletmenizin kayıtlı bir şirket olması gerekmektedir.
  • Ürünlerinizin satışını yapacağınız platformun da yasal bir platform olması gerekmektedir.
  • Ürünlerinizin ithalatı ve ihracatı ile ilgili mevzuat ve yasaların uygulanması gerekmektedir.
  • Vergi ve Özel Tüketim Vergisi kanunlarına uyulması gerekmektedir.
  • Özel bir sektör için geçerli olabilir, ancak gerektiğinde lisans ve izinlerin alınması gerekebilir.

Bu koşulların tamamına uymak işletmenizin yasal bir işletme olmasını sağlar. Özel bir sektör veya ürünler için daha fazla koşul olabilir, bu nedenle işletmenizin bir avukat veya danışman ile iletişime geçmesi önerilebilir.

Amazon Dropshipping Yasal mı?  Pasif Gelir


Evet, Amazon, birkaç önemli kurala göre ticaret yaptığınız sürece tüccarların platformlarında dropshipping yapmalarına izin veriyor ve Amerika Birleşik Devletleri yasaları gereği


Dropshipping yapmak yasal olarak kabul ediliyor.


Her zaman yapmalısınız:

  • Ürünlerinizin kaydındaki satıcı olun.
  • Ürünlerinizin satıcısı olarak kendinizi tüm ambalaj fişlerinde ve bunlarla bağlantılıveya bunlarla bağlantılı olarak sağlanan diğer bilgilerde tanıtın.
  • Ürünlerinizin müşteri iadelerini kabul etmekten ve işlemekten sorumlu olun.
  • Satıcı sözleşmenizin diğer tüm koşullarına ve geçerli Amazon politikalarına uyun.
  • İzin verilmeyen stoksuz satış örnekleri:
  • Memnuniyetsiz müşteri oluşturacak şekilde yapılan ticari faaliyetlerde bulunmak.
  • Sizinkinden farklı bir satıcı adını veya iletişim bilgilerini gösteren paketleme fişleri, faturalar veya diğer bilgiler içeren nakliye siparişleri.

Amazon Dropshipping Yasal mı?

Ayrıca, her ne kadar işlemler tedarikçi üzerinden dönse de asıl satıcı siz gözükürsünüz. Yani, kargo vb. süreçlerde bir problem yaşanırsa alıcı hesabını sizden soracaktır. Bu nedenle en doğru tedarikçi ile çalıştığınızdan emin olmalısınız.


Telif hakkı alınmış veya patentli ürünlerin satışını da yapmamalısınız. Bu hem sizi suçlu çıkaracaktır hem de Amazon’da satış yapma hakkınız elinizden alınacaktır. Bununla birlikte, düşük kaliteli ürünleri yeniden satmamak için tedarikçilerinizi akıllıca seçin. Aksi takdirde, ürünleriniz onlara herhangi bir zarar verirse, mutsuz müşteriler size dava açabilir. Satmış olduğunuz ürünlerin lisans anlaşmalarını kontrol etmeyi unutmayın. Eğer satmış olduğunuz ürünlerde çıkacak bir lisans sorununda yasal olarak başınızın derde girme ihtimali yüksektir. Bu yüzdendir ki satılacak ürünü seçerken herhangi bir lisans sorununa
takılmayacağına emin olmalısınız.


Bir ürünü satarken alıcıya yollanan fatura, irsaliye, marka, ambalaj vs tamamen size ait olduğu bilinmelidir. Yani alıcı bir ürünü satın aldığında sizin dropshipping yaptığınızı bilmemeli ve direkt satıcıdan aldığını düşünmelidir. Alıcı satın almış olduğu üründe farklı bir fatura, gönderici veya marka görmesi Amazon dropshipping için doğru bir işlem değildir. Tüm bu aşamaları göz ardı etmeden yaparsanız herhangi bir yasal süreçle baş başakalmazsınız. Dropshipping sistemi dünyada en çok tercih edilen e-ticaret sistemlerinden biridir. Kolay oluşu bunun en büyük sebebidir.


Son bir uyarı:


Amazon’dan alıp başka bir ülkedeki Amazon’da satmakta herhangi bir sakınca yoktur. Amazon’dan alıp, Ebay, Etsy, Shopify da satarken ara depo kullanırsanız,müşterileriniz ürünlerin Amazondan geldiğini anlamaz. Ara depo, Amazondan aldığınız ürünlerin kolilerini değiştirir, ürün üzerindeki Amazon etiketlerini söker, o şekilde müşterilerinize kargolar. Tüm bu dikkat edecek hususlara uyduğunuz taktirde Amazon
dropshipping yapmak yasal bir iştir. Yeter ki, satış yaptığınız ülkede verginizi ödeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Misyonumuz

Misyonumuz, modern ücretli köleliğin zincirlerini kırmak için mücadele eden gelir kaynaklarına ekstra pasif gelir eklemek istiyen ziyaretcilerimizi bu hedefleri doğrultsunda yönlerdirmek ve yardımcı olmak.

En son makaleler

Shopify'ı 3 AY İÇİN Ücretsiz Deneyin