pasif-gelir-logo

SEO nedir ? (Arama Motoru Optimizasyonu)

SEO nedir ? (Arama Motoru Optimizasyonu)-Pasif Gelir
Özet
SEO nedir ? Nasil Yaplir ? (Arama Motoru Optimizasyonu)-Pasif Gelir

SEO nedir?

SEO  (Arama Motoru Optimizasyonu) Türkçe’de “arama motorları için optimizasyon” anlamına gelmektedir.

Bu terim, bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) konumunu iyileştirmek için uygulanan tüm teknikleri tanımlar. Buna doğal referanslama da denir. Doğal referans uzmanının amacı, destekledikleri web sitelerinin  arama motorlarında  (Google, aynı zamanda Yahoo!, Bing, vb.) yer kazanmalarına yardımcı olarak görünürlüğünü artırmaktır. Amaç, ürün/hizmetlere veya bilgilendirici içeriğe ilgi duyan İnternet kullanıcılarını bir araya getirmektir.

Bir sitenin, istenen sorgular için bir arama motorunda ilk sıralarda yer alması durumunda, iyi optimize edilmiş veya referans verilmiş olduğunu söylüyoruz .

SEO’da ana kriterler nelerdir?

Türkiye’de ve genel olarak dünya çapında, İnternet kullanıcılarının en çok ziyaret ettiği siteler, sonuçların ilk sayfasında yer alan sitelerdir (ilk 10 arasında). Bu ilk 10 sonuçtan ilk 3 site en çok ziyaret edilenlerdir.

Araştırmalara göre SERP’deki konumlarına göre Google arama sonuçlarındaki tıklama yüzdelerine ilişkin rakamlar şu şekilde:

  • 1. sıra: Bilgisayardaki tıklamaların %33’ü
  • 2. sıra : Tıklamaların %15,6’sı bilgisayarda ve aynısı mobilde de geçerli
  • 3. konum : Bilgisayardaki tıklamaların %10’u , mobil cihazlarda da aynı

Bu nedenle ilk 3 sonuç, arama motorlarındaki tıklamaların neredeyse %60’ını temsil eder. Bu nedenle doğal sonuçlarda iyi bir konumda olmanın önemi.

Google, web sitelerini alaka düzeyine göre derecelendirir. Notlar ne kadar iyi olursa o kadar görünür olur ve 1. sayfaya daha yakın olur  . Arama motorunun gözünde alakalı olabilmek için çeşitli kriterler dikkate alınır.

Sayfa içi optimizasyon: site sayfalarının metin içeriği

Sayfa içi veya site içi optimizasyon , bir sitenin/web sayfasının içeriğinin kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi tekniktir . Anahtar kelime stratejinizde çeşitli öğelerin mükemmelleştirilmesi gerekir   :

  • Balise Başlığı
  • Balises Meta (Meta açıklaması, robotlar, anahtar kelimeler)
  • Anlamsal işaretleme (H1-H6)
  • URL’ler
  • Sayfa İçeriği (Gövde)
  • Dahili ağ iletişimi (dahili bağlantılar)

Sayfa dışı optimizasyon: harici bağlantılar (Netlinking)

le-netlinking-pasif gelir-2024

Tersine, site dışı kısım, bir sitenin ortamıyla ilgili her şeyi ve dolayısıyla  sitedeki bir sayfaya yönlendiren bağlantıları temsil eder.

Bu :

  • Harici bağlantıların kaynağı (kaliteli sitelerden gelen geri bağlantılar Google için daha alakalı olacaktır)
  • Bağlantı bağlantısı (sitenize yönlendirmek için hangi terim kullanılır)

Bağlantıların miktarı da bir faktördür, ancak bağlantıların kalitesine odaklanmak onların miktarından çok daha önemlidir.

Kullanıcı deneyimi (UX)

Bu kısım Google tarafından dikkate alınan son kısımdır. Ancak yıllardır, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak istiyorsak bu noktanın ciddiye alınması gerektiğini gördük.

SEO için birkaç önemli kriteri ayırt edebiliriz:

  • sitenin ergonomisi: görünüm ve kalite
  • geri tepme oranı
  • dönüşüm oranı
  • kullanıcı yolculuğu

Aşağıdaki unsurlar, eğer iyi çalışırlarsa, muhtemelen sonuçlarda daha fazla yer kazanmanıza yardımcı olacak ve sizi daha görünür kılacaktır. Ancak kullanıcı deneyimi yönünü bir kenara bırakmak büyük bir hata olur. Arama motorları tarafından cezalandırılma riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve bu giderek daha da artar çünkü arama motorları bu alandaki standartlarını yükseltmeye devam edeceklerdir. Onları ihmal etmeyin!

Site altyapısına ilişkin teknik unsurlar (HTML kodu, alan adı, tarama vb.)

Bunların hepsi kullanıcı deneyimini (UX) etkileyen unsurlardır . Bu faktörler, özellikle hemen çıkma oranını azaltmak veya bir sitenin dönüşüm oranını iyileştirmek için de önemlidir.

  • Bir sayfanın ağırlığı ve yüklenme hızı (çok önemli)
  • Sitenin görünümü ve kalitesi
  • Mimari ve ağaç yapısı

Bu farklı noktaların ele alınması önemlidir, ancak bunlar yalnızca buzdağının görünen kısmını oluşturur.  Doğal referanslama çok sayıda eylemi ve eylemlerin düzenliliğini içerir.  Tüm bu işlemler sitenizin Google veya bir arama motoru için imajını iyileştirecektir. Her durumda,  doğal referanslama zaman alır.

SEO-nedir ? Pasif Gelir -2024

2024’te SEO’nuzu nasıl optimize edersiniz?

Doğal referanslama, sürekli gelişen, en son gelişmelerden ve uygulanacak kriterlerden haberdar olmak için sürekli izlemeyi gerektiren bir sektördür. Önümüzdeki aylarda dijital stratejinize entegre etmeniz veya izlemeniz gereken bazı noktaları burada bulabilirsiniz.

  • Önce mobil

Mobil cihazlarda yapılan aramaların sayısının masaüstü cihazlarda yapılan aramaları geçmesinin üzerinden birkaç yıl geçti. Google ve diğer arama motorlarının SEO algoritmalarına uyum sağlamalarının ve “duyarlı” olarak adlandırılan siteleri tercih etmelerinin nedeni budur.

  • HTTPS üzerinden geçiş

Google bunu zaten resmi olarak duyurdu. HTTPS olmayan sitelere (özellikle e-ticarete) yönelik av sürüyor. Bunlar ilk arama sonuçlarında yasaklanmıştır ve yasaklanacaktır. Bu nedenle liderliği ele almak ve olabildiğince hızlı bir şekilde HTTPS’ye geçmek daha iyidir.

  • Yerel SEO

Giderek daha fazla, SERP’lerde yerel coğrafi konumlu sonuçların göründüğünü görüyoruz

  • Sesli arama

“Tamam Google! » Bu cümle, günümüzde sesli aramanın ne olduğunun tam anlamını göstermektedir. SEO açısından da uygulamalar bu yönde hızla değişiyor. Aramalar giderek daha doğal hale geliyor. Anahtar kelimelere giderek daha az, anlamsal boyuta ve tam cümleler biçimindeki sorulara giderek daha fazla odaklanıyoruz.

  • Video SEO’su

Sosyal ağlar, yayın platformları, canlı yayın vb. Her gün görüyoruz ki, mevcut bilgi sistemimizde görsel içerik çok daha fazla temsil ediliyor ve etkili oluyor. Bu nedenle video üretmek, optimize etmek ve içeriğinize entegre etmek yalnızca sizin yararınıza olabilir.

  • SXO

SEO’dan sonra sıra SXO’ya geliyor. Her durumda, bu, SEO’yu eskimiş bir terim olarak gören ve birkaç yıl içinde artık kullanılmayacak olan bazı doğal referans uzmanları tarafından zaten kullanılan terimdir. Onlar için 1 numaralı kriter yakında kullanıcı deneyimi (UX) olacak. Dolayısıyla SXO (Arama eXperience Optimizasyonu) terimi.

SERP: SEO’da hangi kriterler kullanılmalı?

SERP: SEO'da hangi kriterler kullanılmalı?-Pasif Gelir

SERP‘ler, siteleri yüzlerce farklı kriteri tanımlayan algoritmalarla analiz eder. Bu kriterler yıldan yıla değişmektedir ve bu algoritmalar giderek daha hassas ve karmaşık hale gelmektedir. Siteleri doğasına ve yanıtladıkları sorgu türüne göre filtrelerler. Böylece coğrafi konum, görüntü, güncel, müzikal vb. isteğe karşılık gelen filtreler bulunur. Bu tematik kriterleri daha iyi karşılayabilmek için  SEO , yerel SEO , video SEO , görsel SEO, haber SEO vb.  alanlarda da mevcuttur .

SERP sonuçlarında doğal olarak yer alan siteler, şöhretleri, dikkatli çalışmaları ve popülerlikleri sayesinde görünür hale geliyor. Ücretli referansların (SEA Arama Motoru Reklamcılığı) aksine, Google’a veya diğer SERP’lere yapılan ödemelerin sonucu değildirler. SEO uzun ve sıkıcı bir iştir, SEA ise hızlı ama geçicidir. Bir Google Ads ajansıyla reklam kampanyalarınızı yönetme konusunda yardım alacaksınız. SEA ve SEO’dan oluşan bir reklam kampanyasına SEM (Arama Motoru Pazarlaması) denir. Bu nedenle aşağıdaki denklemi elde ederiz:  SEO + SEA = SEM

Doğal referanslamada iyi uygulamalar nasıl uygulanır?

 İdeal olarak, SERP kriterlerine göre doğrudan tasarlanabilmesi için her site oluşturma sürecine bir  SEO stratejisi dahil edilmelidir. Durum böyle değilse,   değişikliklere/optimizasyonlara başvurmadan önce daha önce uygulamaya konulanların stokunu almak için bir SEO denetimi gereklidir.

SEO meslekleri bu nedenle yaratıcı, çok yönlü ve yenilikçi olmalıdır. Uzun vadede web sitelerinin yerini koruyabilmesi veya yenilerini kazanabilmesi için “iyi fikirler” ve yeni stratejilerin uygulanması öncesinde yapılan testler şarttır.

Sonuç olarak, doğal referanslama araçlarına hakim olmak, hem önemli teknik hem de pazarlama bilgisi gerektirir. Bir profesyonelin, bir değişiklik veya yeni bir algoritmanın başlatılması durumunda tepki verebilmesi için web’deki gelişmeler ve trendler hakkında bilgi sahibi olması önemlidir.

Büyük e-ticaret siteleri olan web satıcılarının SEO’dan sorumlu ekipleri vardır ve bu ekipler sıklıkla DSIN (Bilgi ve Dijital Sistemler Direktörü) ile çalışır. Ayrıca SEO’larını özel bir SEO ajansına devredebilirler  veya uzman SEO uzmanlarıyla çalışabilirler . Ne olursa olsun SEO’ların nitelikleri ve motivasyonları aynı kalmalıdır.

Dropshipping Mağazaları için SEO: Uzun Vadeli Başarı İçin Etkili Bir Yaklaşım

Genel olarak, dropshipping iş modelinde ücretli reklamalar kullanılır. Özellikle Facebook alternatifi yaygındır. Ancak uzun vadede, stabil bir iş modeli için Shopify veya WordPress üzerinde kurulacak dropshipping mağazalarını SEO bazında hazırlamak çok daha etkili ve geçerli olacaktır. Bir dropshipping mağazasını nasıl SEO bazında hazırlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, Türkiye’nin en kapsamlı ve tek eğitimini olan “Dropshipping SEO“yu öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Misyonumuz

Misyonumuz, modern ücretli köleliğin zincirlerini kırmak için mücadele eden gelir kaynaklarına ekstra pasif gelir eklemek istiyen ziyaretcilerimizi bu hedefleri doğrultsunda yönlerdirmek ve yardımcı olmak.

En son makaleler

Shopify'ı 3 AY İÇİN Ücretsiz Deneyin