pasif-gelir-logo

Google reklam nasıl verilir ?

Google reklam nasıl verilir ? - Pasif Gelir
Özet
Google reklam nasıl verilir ? -Pasif Gelir

Google reklam nasıl verilir ? : Tüm dijital yollar pazarlamaya çıkar. Web’in yükselişine, şirketler ve markalar için birçok yüksek performanslı satın alma aracının geliştirilmesi eşlik etti. Bu, dünyada en çok kullanılan – ve şüphesiz en güçlü – avatarı Google Ads, daha önce Google AdWords olan ücretli referans (SEA) durumudur.

Bir numaralı arama motorunun reklam ağı, SERP’de ve ayrıca Google ağına ait platformlarda sponsorlu bağlantı kampanyaları başlatmayı mümkün kılar. “Arama Motoru Pazarlaması”nın (SEM) bu kolunu henüz bilmiyorsanız, bu boşluğu doldurmanın zamanı geldi!

Google Reklamları nedir?

Google reklamlar (Google Ads), Google tarafından tasarlanmış çevrimiçi reklamcılık programıdır. 2003 yılında oluşturuldu ve belirli anahtar kelimeleri hedefleyerek reklam kampanyalarını gerçek zamanlı olarak başlatmayı ve yönetmeyi mümkün kılıyor. Uzun süredir “Google AdWords” olarak anılan ajans, 2018’de adını daha ölçülü bir şekilde “Google Ads” olarak değiştirdi. Bu vesileyle yeni bir görsel kimliğe bürünmüştür.

Bu program, esas olarak Google’ın sonuç sayfasında (SERP – Açılımı: İngilizce: Search Engine Results Page) sponsorlu bağlantılar biçiminde görünen, ancak aynı zamanda motorla ilişkili platformlarda (aşağıya bakın) görünen reklamlar oluşturmanıza olanak tanır . Prensip basittir: İnternet kullanıcıları reklamveren veya onun ürünleri/hizmetleri ile ilgili talepte bulunduklarında bu reklamların görünmesini sağlayın. Kullanıcılar, bağlantılara tıklayarak reklamverenlerin web sitelerine veya dönüşüme ayrılmış sayfalara (“açılış sayfaları”) yönlendirilir.

Ücretli referanslardan (“Arama Motoru Reklamcılığı” için SEA) gelen bağlantılar, doğal referanstan (“Arama Motoru Optimizasyonu” için SEO) kaynaklanan sözde “organik” bağlantılarla neredeyse aynıdır. Benzer bir yapı buluyoruz: URL, mavi başlık, açıklama, muhtemelen meta veriler. Sadece iki unsur ayrım yapmayı mümkün kılar:

  • Yerleşimleri (organik sonuçların üstünde ve altında).
  • Onlardan önce gelen “duyuru” göstergesi.
Google reklam nasıl verilir ? - Pasif Gelir

İki tür bağlantı arasındaki bu ilişki, gönüllü bir evrimin sonucudur. 2013 yılına kadar Google AdWords bağlantıları, renkli arka planlarıyla ve kalın harflerle yazılmış başlıklarıyla tanımlanıyordu. O zamandan beri, her değişiklik, SERP’nin sol tarafındaki tüm bağlantıları bir araya getirmek gibi, onları resmi olarak yakınlaştırmaya katkıda bulundu. Sonuç, İnternet kullanıcıları arasında bir miktar kafa karışıklığıdır: Kullanıcıların yalnızca %40’ı bir Google reklam bağlantısını organik bir bağlantıdan nasıl ayırt edeceğini biliyor.

Bu sunumu birkaç rakamla bitirelim:

  • İşletmelerin %80’inden fazlası, CPC (“tıklama başına maliyet”) kampanyaları için Google Reklamlarını kullanıyor.
  • İnternet kullanıcılarının Google’daki reklam bağlantılarını tıklama olasılıkları, diğer herhangi bir reklam platformuna göre dört kat daha fazladır.
  • Bir Google Ads bağlantısını tıkladıktan sonra bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıların satın alma olasılığı diğerlerine göre iki kat daha fazladır.
  • Google Ads kampanyaları ortalama 8’e 1 ROI “Return On Invesment” gösteriyor (yatırım yapılan her € için 8 € elde ediliyor).

Google Reklamlarını kullanmak neden faydalıdır?

Google AdWords’ün, ardından Google Ads‘in, reklam kampanyalarının başarısı yadsınamazsa, bunun nedeni reklamverenlere birçok avantaj sunmalarıdır. Bunlardan ilki, elbette, arama motorunun her şeye kadir olması:

Google, Ocak 2022’de %85,55 pazar payıyla Bing’in (%7,61), Yahoo! (%2,85) ve Baidu (%0,59). Bu popülarite, reklamların görünürlüğünde büyük bir rol oynar, çünkü sponsorlu bağlantıların çok fazla sayıda İnternet kullanıcısı tarafından tıklanması muhtemeldir.

Ancak Google Ads’ün gücünü bu şekilde sağlayan şey , reklam kampanyaları için çok önemli bir kavram olan hedeflemedir . Gerçekten de, ücretli bağlantıların yüksek kaliteli trafik oluşturma özelliği vardır, bunun basit bir nedeni vardır: Bir İnternet kullanıcısı bir reklama tıklamayı seçtiğinde, bunun nedeni ilgili şirket, ürün veya hizmetle ilgilenmesidir. Ancak bu trafiğin kalitesini garanti altına almak için reklamlarını – daha doğrusu anahtar kelimelerini – İnternet kullanıcılarının ihtiyaç ve niyetlerine göre hedeflemek gerekir. Bu noktada Google Reklamları çok sayıda ve alakalı hedefleme seçeneği sunar: dil, konum, demografi, ilgi alanları, cihaz türü vb.

Google Reklamlarının bir diğer önemli avantajı da erişilebilir olmasıdır. Araç, sadeliği ve esnekliği ile karakterize edilir:

  • Kampanyalar her bütçeye uygundur (günde birkaç euro ile adwords yapabilirsiniz),
  • Reklamveren yalnızca bir kullanıcı gerçekten bağlantısını tıkladığında ödeme yapar (bu, başka bir faturalandırma yöntemini seçmek mümkün olsa bile “tıklama başına maliyet” ilkesidir),
  • Bağlantılar seçilen sayfalara atıfta bulunur,
  • Reklamlar 24 saatten daha kısa sürede kurulur.

Reklamverenlerin hayatını daha da kolaylaştırmak için Google, hedeflerini ve bütçesini önceden belirleyerek (örneğin: satış başına en fazla 10 Euro) kampanyaları otomatikleştirmeyi ve açık artırmaların yönetimini ona devretmeyi teklif ediyor. Bu erişilebilirlik, KOBİ’lerden büyük gruplara kadar tüm şirketlerin ücretli bağlantılarını oluşturabilmesi ve bunlardan yararlanabilmesi anlamına gelir.

Son olarak Google Ads ile Google Analytics üzerinden kampanyalar çok yakından takip edilebilmektedir. Hedeflenen anahtar kelimeler, tıklama sayısı, tıklama başına maliyet, yatırım getirisinin hesaplanması , yeniden pazarlamanın etkinliği… İnternet kullanıcılarının davranışlarını değerlendirmek ve kampanyalarının performansını ölçmek için reklam verenlere birden fazla istatistik sunulur.

Google Reklamları nasıl çalışır?

Google Reklamlarının birçok avantajını tam olarak anlamak için, AdWords kampanyalarının nasıl çalıştığının ayrıntılarına inmemiz gerekir.

Reklam oluşturmak için basit bir ön koşulu karşılamanız gerekir: bir web siteniz, en az bir açılış sayfanız ve/veya Google Benim İşletmem’de bir girişiniz olmalıdır. Amaç, reklamlar aracılığıyla trafik oluşturmak, bu trafiğin bir yere gitmesi gerekiyor!

GOOGLE ADS REKLAMLARININ GÖSTERİLMESİ

Gerçekte, yalnızca SERP’de görünen bağlantılara sahip tek bir AdWords kampanyası türü yoktur. Google Ads, reklamların iki ayrı ağda sunulmasına izin verir:

  • Klasik SERP, Google Haritalar haritası ve Google Alışveriş hizmetini içeren arama ağı.
  • Motora ait platformları (YouTube ve Gmail mesajlaşma hizmeti gibi) ve ortak siteleri içeren Görüntülü Reklam Ağı. Bu durumda reklamın aldığı biçim, dağıtım ağına bağlı olarak değişir: metin, banner, reklam klibi, Gmail’de “promosyonlar” sekmesi altında görüntülenen mesaj vb.

ANAHTAR KELİMELERİN SATIN ALINMASI VE TEKLİF VERME SİSTEMİ

Google Ads’de reklamlar, yukarı akışta tanımlanan anahtar kelimelere göre konumlandırılır. Arama ağında basit: reklam, seçilen anahtar kelime bir İnternet kullanıcısı tarafından yazıldığında görüntülenir. 

Görüntülü Reklam Ağı’nda durum biraz farklıdır: reklam, anahtar kelimeye karşılık gelen içeriğin yakınına yerleştirilir (örneğin, aynı konuyu ele alan bir video veya aynı temaya sahip bir web sitesi).

Bu anahtar kelimeler bir açık artırma sistemi kullanılarak satın alınır. Reklamveren, kampanyasını oluştururken, reklamı için bir teklif tanımlar, yani reklamını bu belirli anahtar kelimede görüntülemek için ödemeye razı olduğu maksimum fiyatı belirler. Kaçınılmaz olarak, bir anahtar kelime ne kadar popülerse, onu elde etmek için o kadar çok para harcamanız gerekir: bu, birkaç sentten birkaç on avroya kadar değişebilir. 

Örneğin “sigorta”, “otel” veya “seyahat” gibi çok rekabetçi bir anahtar kelime satın almak çok pahalı olabilir.

Ancak bu bedel reklamcı tarafından ancak amacına ulaşıldığında ödenir. Bu hedef, Google Ads kampanyası oluşturulurken yapılandırılır:

  • “Tıklama başına maliyet” (CPC=Cost Per Click) ile, reklamveren yalnızca bir kullanıcı reklamı tıkladığında ödeme yapar.
  • “Bin gösterim başına maliyet” (CPM) ile reklamveren, reklamı her bin kez görüntülendiğinde ödeme yapar. Bir varyant, Görüntülü Reklam Ağı’na (vCPM) ayrılmıştır.
  • “Görüntüleme başına maliyet” (CPV) ile , reklamveren, video reklamı Görüntülü Reklam Ağı’nda veya YouTube’da görüldüğünde ödeme yapar.
  • “Dönüşüm başına maliyet” (CPA) ile, bir İnternet kullanıcısı belirli bir eylemi gerçekleştirdiğinde (bir haber bültenine abone olmak, bir müşteri hesabı oluşturmak, bir belge indirmek, bir ürün satın almak vb.) reklamveren ödeme yapar.

Amaç ve ihale modu ne olursa olsun, aşılmaması gereken maksimum bir bütçe belirlemek önemlidir.

GOOGLE ADS REKLAMLARININ SIRALAMASI

Yönetim, reklamları sınıflandırmak için nasıl ilerliyor? Bunu yapmak için Google Ads, her reklama “Reklam Sıralaması” adı verilen ve çeşitli faktörlere göre hesaplanan bir değer atar:

  • Reklamverenin ödemeye razı olduğu maksimum fiyat (bir tıklama, bin gösterim, bir görüntüleme vb. için).
  • İnternet kullanıcısının arama yaptığı bağlam (yer, cihaz türü, kullanılan anahtar kelimeler, rekabet halindeki diğer reklamlar vb.).
  • Kalite puanının (“Kalite Puanı”) kendisi aşağıdakilere göre belirlenir:
  • Beklenen tıklama oranına kıyasla anahtar kelimenin performansı
  • Hedeflenen sayfanın reklamla ve/veya anahtar kelimeyle alaka düzeyi
  • Hedeflenen sayfanın yüklenme hızı

Anlamanız gereken anahtar kelime maliyetinin Google tarafından atanan kalite puanına göre değişebileceğidir. Aslında, motor her zaman İnternet kullanıcısının deneyimini öne çıkarır: bu nedenle, reklam amacını karşılıyorsa, bir tıklamanın fiyatını düşürmeye hazırdır. Böylece, hedeflenen sayfayla alakalı ve İnternet kullanıcısı için yararlı olan kaliteli bir reklam, reklamverenin yalnızca dönüşüm oranını artırmasına değil, aynı zamanda edinme maliyetini de düşürmesine olanak tanır.

Google Ads kampanyası nasıl kurulur?

Eski Google AdWords’ün işleyişi artık sizin için bir sır değil mi? Şimdi ilk kampanyayı başlatmak için izlenecek ana adımları görelim.

HEDEFLERİNİZİ TANIMLAYIN

Bu bir pazarlama stratejileri klasiğidir: hedeflerinizi belirlemeden tek bir kasınızı bile hareket ettirmezsiniz. Google Reklamları bir istisna değildir. Şu adreste arama yapabilirsiniz:

  • Şöhret kazanın (şirketinizi/markanızı web’de daha görünür hale getirin).
  • Dönüşüm oranınızı artırmak için (örneğin daha fazla gelir elde etmek için) nitelikli ziyaretçi hacmini artırın.
  • Kısa bir süre boyunca belirli bir etkinlik (örneğin bir ürün veya hizmetin lansmanı) hakkında iletişim kurun.
  • Markanızın transmedya varlığını güçlendirin (kendinizi marka adı üzerinde konumlandırarak çevrimiçi ve çevrimdışı tüm kanallardaki görünürlüğünü artırın).

REKLAMLARINIZLA İLİŞKİLİ SAYFALARI BELİRLEYİN

Reklamlarınız belirli sayfalara atıfta bulunmalıdır: web sitenizin statik sayfaları, açılış sayfaları, ürün sayfaları, Google Benim İşletmem sayfası… Bu nedenle, yapılacak ilk şey söz konusu sayfaları oluşturmak veya optimize etmektir . açılış sayfasının kalitesiyle ve seçilen anahtar kelimeyle alaka düzeyiyle çok güçlü bir şekilde ilişkilidir.

Temelde, insanları tıkladıkları bağlantıya karşılık gelmeyen bir sayfaya göndermeleri için kandırmaya çalışmanın bir anlamı yoktur: bu, hemen çıkma oranınızı VE edinme maliyetinizi artıracaktır.

REKLAMLARINIZ İÇİN ANAHTAR KELİMELERİ HEDEFLEYİN

Anahtar kelime seçimi, bir Google Ads kampanyası bağlamında belirleyicidir. Etkinliğiniz hakkında bilgi aramak veya şirketinizi, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi bulmak için İnternet kullanıcılarının Google’da yazdığı terimleri öncelikli olarak hedefleyin.

Hedefleme, kullanıcı tarafından yazılan arama sorgusunun bir kampanyada satın alınan terimlerle ne kadar yakından eşleştiğini tanımlayan birkaç “anahtar kelime eşleme seçeneği” sunar:

  • Tam anahtar kelime: reklam, eşanlamlı terimler de dahil olmak üzere, yalnızca anahtar kelimeye benzer bir arama için görüntülenir. Bu yazışma çok kesindir.
  • Tam kelime öbeği: reklam, anahtar kelimenin anlamını içeren bir arama için görüntülenir. Bu yazışma ortalama.
  • Geniş hedefleme: Reklam, tam terimlerini içermediği durumlar da dahil olmak üzere, anahtar kelimeyle ilgili bir arama için görüntülenir. Bu yazışma belirsizdir, bu nedenle çok açıktır.

Anahtar kelimeleri hariç tutmak, yani İnternet kullanıcısı tarafından belirli bir kelime (veya bir kelime grubu) yazıldığında bir reklamın yayılmasını önlemek de mümkündür. Bu, beklentilerinizi yanlış yönlendirebilecek anlamları veya niyetleri ortadan kaldırmak için çok yararlı olabilir.

İyi bir taktik, belirli anahtar kelimelerle ilk kampanyayı başlatmak, ardından araca (geniş eşlemelerle) aşina oldukça ufkunuzu genişletmektir.

HEDEFİNİZE GÖRE MAKSİMUM BÜTÇENİZİ BELİRLEYİN-Pasif Gelir

HEDEFİNİZE GÖRE MAKSİMUM BÜTÇENİZİ BELİRLEYİN

Google Ads’de bütçe kavramı çok önemlidir: kampanyanızın karlılığını garanti altına almak için sınırlarınızı belirlemelisiniz. Böylece Google, hedef ne olursa olsun sınırınızı aşmadığınızdan emin olacaktır. Öte yandan, faturalanan maliyet maksimum bütçenizin altındaysa daha az ödemek zorunda kalırsınız.

Bunu yapmak için öncelikle amaca göre ortalama maliyeti ve beklenen günlük yatırımı değerlendirmelisiniz. Tabii ki, hepsi seçilen faturalandırma yöntemine bağlıdır: tıklama başına maliyet, bin gösterim başına maliyet vb.

BİR GOOGLE ADS KAMPANYA TÜRÜ SEÇİN

Kampanya türü, gelecekteki reklamlarınızın nerede görüneceğini belirler. Yukarıda gördüğümüz gibi, iki ana seçenek vardır: Arama Ağı ve Görüntülü Reklam Ağı. Bununla birlikte, uygulamada, her ağ birkaç alt kategoriye ayrılmıştır: video (YouTube’da video reklamların dağıtımı için), Alışveriş (serp’teki özel sekmeye ürün sayfalarını yerleştirmek için), Keşif (çevrimiçi yayınlarda reklamları dağıtmak için) ), Google ortak siteleri vb.

KAMPANYA PERFORMANSINIZI İZLEYİN

Google Ads kampanyanız başlatıldıktan sonra, ilerlemesini izlemek ve performansını analiz etmek çok önemlidir. Bunun için en alakalı olduğunu düşündüğünüz göstergelere odaklanarak Google Analytics’i kullanabilirsiniz:

  • oluşturulan trafik,
  • tıklama oranı,
  • kalite puanı,
  • dönüşüm oranı,
  • dönüşüm başına maliyet,
  • yatırım getirisi,
  • vesaire

Amaç, en iyi performans gösteren reklamları belirlemek ve kampanyanızın karlılığını değerlendirmektir. Yapılan gözlemlere dayanarak, etkinliğini en üst düzeye çıkarmak ve edinme maliyetinizi optimize etmek için kampanyanızı gerçek zamanlı olarak değiştirebilirsiniz.

Google Ads ağı, çok güçlü ve kolay erişilebilir bir edinim aracıdır. Ancak, AdWords kampanyalarınızdan tam olarak yararlanabilmeniz için aracın tüm yönlerine hakim olmanız, düzenli testler gerçekleştirmeniz, ilerledikçe stratejinizi iyileştirmeniz ve SEO gibi diğer araçlara ek olarak ücretli reklamlar kullanmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Misyonumuz

Misyonumuz, modern ücretli köleliğin zincirlerini kırmak için mücadele eden gelir kaynaklarına ekstra pasif gelir eklemek istiyen ziyaretcilerimizi bu hedefleri doğrultsunda yönlerdirmek ve yardımcı olmak.

En son makaleler

Shopify'ı 3 AY İÇİN Ücretsiz Deneyin