Blogger Para Kazanmak | Blogger olmak ve bu işten para kazanmak, günümüzde git gide daha da yaygınlaşan ve bir iş modeli halini alan sektörlerden birisidir. Peki blogger nedir ve nasıl para kazanır? Bu başlığı yazımızda detaylı bir şekilde anlatacağız.
Ancak kısaca değinmek gerekirse blogger olmak için önce bir web sitesine sahip olmalı
ardından Adsense gibi çeşitli reklam kaynakları aracılığıyla para kazanmaya başlarsınız.
Sadece Google’ın sunduğu Adsense değil birçok yöntem ile blog sitesinden para kazanmanız
mümkün.
İnternetin ilk ortaya çıkışından bu yana web siteleri giderek arttı ve gelişti. Öyle ki, internetin
ortaya çıktığı zamandaki web sitelerinin sayısı parmakla sayılabilecek seviyede iken şu anda
internet üzerinde milyarlarca web sitesi bulunmaktadır.
Tabii, böyle bir geniş kitleye sahip platformda para kazanmak da akıllara geliyor. Bu
yazımızda blogger nasıl olunur ve blog sitesinden nasıl para kazanılır ayrıntılı biçimde
anlatacağız. Siz de bu yazımızı okuduktan sonra kendi blog sitesini açabilir ve para
kazanmaya başlayabilirsiniz.
Öncelikle BLOG’un ne olduğunu anlamamız gerekiyor
BLOG (blogging) tanımı, bir blog tutmak, yani bir tutku, bir şirket veya belirli bir tema üzerine içerik (metin, video vb.) yayınlamaktır.
Bloglama, web günlüğü teriminin kısaltmasıdır (web = internet ve günlük = dergi).
Bu terimin yaratıcısı Jorn Barger’dır (1997).
Başlangıçta bir blog, internette yayınlanan ve belirli bir konu hakkında kronolojik sırayla yazabileceğiniz bir “günlük” gibiydi.
Blogların makaleleri her zaman kronolojik sırayla görüntülemesinin nedeni de budur.
Bloglar yavaş yavaş mini basın makalelerinin yayınlanmasıyla 2.0 dergi haline geldi.
Gerçekten de blog yazmak, dergi projenizi temanız üzerinde tutmanın ve böylece alanınızda tanınan bir uzman olmanın bir yolu haline geldi.
Not: Bir Vlog, bir bloga yakındır. Aslında bir Vlog, bir Video Blog’dur (yani bir Video Blog).
Vlog’un tanımı, ağırlıklı olarak videolar şeklinde üretilen (Youtube, Vimeo, Facebook vb. platformlarda yayınlanan) bir blogdur.
Blogger (türkçe blog yazarı), blogu canlandıran kişidir (ara sıra veya düzenli olarak katkıda bulunanlara hitap edebilir).
Bir blog kurumsal (bir markaya görünürlük sağlamak için), bireysel (kişisel olarak) veya işbirlikçi (birden fazla yazarla) olabilir.
Şu andan itibaren, bir blogdan para kazanmak için, çözeceğimiz önemli ve acil bir sorunu olan tipik bir müşteriyi (birey, şirket vb.) aklınızda bulundurmalısınız (ve bir tema üzerinde değil, çünkü biz bir satışı tetikleyecek kadar bir sorunu yanıtlamaz).
Ardından, bu tipik müşteriye ne satacağınızı bilmelisiniz.
Blog nasıl oluşturulur?
Blog, İnternet kullanıcılarına yönelik düzenli veya düzenli olmayan metin, fotoğraf veya video içeren gönderilerin (= makalelerin) yayınlanmasını mümkün kılar.
İçeriğinizi oluşturmanız önerilir, ancak zaman zaman yalnızca görseller, videolar yayınlamanız mümkündür … Google’da görünür olmak için bile, işin püf noktası uzun, katma değerli ve çok düzenli içerik oluşturmaktır.
Blog ayrıca, çeşitli ziyaretçilerle etkileşim kurabilmek için bağlantıların yanı sıra yorum ekleme imkanı da sunar.
Blogunuzun içeriğini dağıtmak için çevrimiçi bir platform kullanmalısınız.
Bloglar ücretsiz olarak veya Freemium sürümünde (WordPress.com, blogger.com, Wix.com…) barındırılabilir veya tamamen özerk olmaları için kendi sunucunuzda barındırılabilir (sunucunuza yüklemek için WordPress motorunu kullanın) .
Blog, bir web sitesinin modülü veya şirketin web sitesinin kendisi olabilir (ConseilsMarketing.com’da olduğu gibi).
Bir iş kurmak istediğinizde, özellikle para kazanma konusunda özerk olmak istediğinizde, kendi sunucunuza kurulum yapmak neredeyse zorunludur.
Bir blog oluşturmak için birkaç platform vardır (CMS – İçerik Yönetim Sistemi veya çevrimiçi içerik oluşturma aracı), en iyi bilinen ve en çok kullanılan WordPress’tir.
Bu platform bireyler ve profesyoneller için tasarlanmıştır.
Ücretsiz sürümdeki %100 çevrimiçi sürüm WordPress.com’dur (kendi alan adınıza sahip olmak için ücretli sürüme geçebilir veya profesyonel bir blog oluşturmak için gerekli olan wordpress’i kendi sunucunuza indirmek için wordpress.net’i kullanabilirsiniz).
Bir blog, bir veya daha fazla belirli konuda aynı tutkuya sahip bir topluluğu çekmek ve birleştirmek amacıyla kişisel veya profesyonel olarak kullanılabilir.
Bir blog, potansiyel müşteriler oluşturmak için genellikle bir sosyal medya stratejisinin merkezinde yer alır:
Bir birey için blog, tutkusunu başkalarıyla paylaşmanın, yeni ilişkiler kurmanın ve hatta beceriler geliştirmenin etkili bir yoludur.
Sonunda blog, yöneticisinin ürün veya hizmetlerin tanıtımı yoluyla (para kazanma) para kazanmasına izin verecektir.
Bir şirket için blog, ziyaretçilerin ilgisini çekerek daha doğal bir referansa sahip olmayı mümkün kılar.
İkincisi, alakalı, çekici ve yüksek kalitede olduğu sürece makalenizde yayınlanan bilgileri paylaşma eğiliminde olacaktır.
Blog, aynı zamanda, güçlü bir imaj ve onların ihtiyaçlarını karşılayan yayınlar ileterek ziyaretçileri müşteriye dönüştürmek için bir çözümdür (blog sayesinde kişi kolayca bir alanda tanınmış bir “uzman” haline gelebilir).
Bir blog, bu müşterileri elde tutmayı mümkün kılar, çünkü bu platform onlara yayınlanan çeşitli yayınları takip etme ve yorum yapma, aynı zamanda web sitesini ziyaret edenlerin iletişim bilgilerini (e-posta, chatbot, tarayıcı aracılığıyla bildirimler vb.) .), bunları Blog’a geri getirmek veya ücretli ürün ve hizmetler sunmak için.
Sonuçta, blog nedir? Belirli bir hedef için belirli bir temada bir web sitesinde içerik yayınlamak anlamına gelir.
Blogger Nedir ?
Blogger, eğlendirmek, bilgilendirmek veya satış yapmak amacıyla İnternet üzerindeki bir siteyi veya sosyal ağı yöneten bir kişi veya bir grup insandır. Halkla doğrudan iletişim halinde olan ve ziyaretçileriyle doğrudan iletişim kuran Blogger’dır. Bir Blogger, ürünleri veya hizmetleri tanıtmanın yanı sıra, blogunuzun belirli hedef kitlesi için ilgi çekici içerikler yayınlamaya kendini adamış olabilir. Bu nedenle, bir blog yazarı kendini dijital pazarlamaya veya içerik pazarlamasına adamış olan (veya olmayan) kişidir .
Bu konuda daha fazla bilgi almak için Blogger Nedir yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Blogger olarak para kazanmak ne demektir?
Bir blog ile geçimini sağlamak, milyoner olmak ve hayatınızı orada hava atarak manşetlere çıkmak anlamına gelmediği gibi, fenomen (influencer) biri olacağınız anlamına da gelmez . İkinci durumda bile, iyi yapılmış bir işten ve iyi konumlandırmadan sonra olabilir. Gerekli enerjiyi içine koyduğunuz ve (uzun) bir sonuç bekleme aşamasının ötesine geçtiğiniz sürece hiçbir şey imkansız değildir.
Blogunuzla para kazanmak , zaten ihtiyaçlarınızı karşılamak ve elbette tüm masraflarınızı bu tek aktivite ile karşılayabilmektir. Açıkçası, profesyonel bir blog yazarı oluyorsunuz ve aşağıda anlatacağımız şey de bu çünkü profesyonel blogger’dan 2 kavram çıkıyor.
Blogger olarak nasıl para kazanırsınız?
Blog yazarı yalnızca içerik ürettiğinde, ana faaliyet olarak blog yazarak nasıl geçimini sağlayacağını anlamak söz konusu olduğunda bu soru genellikle gündeme gelir . Açıkçası, söz konusu olan kendi sitesinde görünen ürünleri satmak değilse, faaliyetinden nasıl geçinebilir?
Bu nedenle hizmet kavramı, blogundan yaşamak isteyen blogcu için bir önceliktir, çünkü faaliyetinden geçimini çeşitli hizmetlerin satışı yoluyla sağlar.
Bir blogdan para kazanmanın farklı adımlarını ve ardından blog yazarlarının her açıdan sattığı hizmetleri görelim . Bir sitede yayınlanan reklamın bile hedef kitlesiyle ilişkilendirildiğinde bir hizmet olduğunun farkında olun.
- 1. Blogunuzdan para kazanmak için gereken çalışma
- 2. Blogunuzu ve hedef kitlenizi geliştirmek için web referansı
- 3. Blogunuzdan reklamlarla para kazanın
- 4. Blogunuzda yapacağınız üyelikle para kazanın
- 5. Blogunuzda markalarla para kazandıran ortaklıklar
- 6. Sponsorlu makaleler sayesinde blogunuzdan para kazanın
- 7. Netlinking: Blogunuz için yinelenen bir pasif gelir kaynağı
- 8. Bilgi birikiminizi blogunuzda satın
1. Blogunuzdan para kazanmak için gereken çalışma
Bakalım blogunuzdan para kazanmak için gereken çalışma hakkında bir fikriniz var mı? Blog yazarken bilinmesi ve kabul edilmesi gereken ilk şey sabırla ilişkilendirilen erdemdir! Emeğinizin meyvelerini bir gecede toplamazsınız.
Blog oluşturmak, alan adınızı seçmek, barındırıcı vb. dışında ilk adım yazmaktır. İçerik üretmek, blog yazarının ana faaliyetidir , ancak her açıdan çeşitlendirilebilir. Kendilerini görünür kılmak için blogcu içerik oluşturmalı ve bunu düzenli ve akıllıca yapmalıdır. Her şeyden önce bir arama motoru ve daha spesifik olarak Google düşünüyoruz. Kendimize doğal gönderme ve bundan kaynaklanan web yazımı hakkında doğru soruları sormalıyız .
2. Blogunuzu ve hedef kitlenizi geliştirmek için web referansı
SEO, organik kitlenizi genişletmek ve Google arama motorundaki konumlarınızı güvence altına almak için zorunlu bir adımdır. Bir blog yazarı bir web editörü veya SEO değilse, otorite ve etki kazanmak için öğrenmesi gereken bir disiplindir. SEO‘nun temellerini bilmeniz ve bunlar üzerinde daha iyi çalışabilmek için farklı web trafiği kaynaklarını anlamanız gerekir.
Tersine, yüksek sıklıkta yazmak ve sosyal ağlara güvenmek mümkündür. Ancak bunlar SEO’sunu doğrudan iyileştirmeyecektir. Ayrıca yüksek oranda yazmak bir ekip gerektirir çünkü tek başına uzun vadede kayıt olmak mümkün değildir. Hiçbir şey, Facebook’un yıllardır uyguladığı gibi, sosyal ağların içeriğin görünürlüğünü sınırlamayacağını da söylemez.
Google’ın hala konum aramak için uygulayabileceği bazı mantığı ve kuralları vardır. Bu nedenle, kendinizi iyi araçlarla donatmanız gerekecektir.
Organik trafiğinizin gelişimi sayesinde konum elde ettiğiniz anda daha görünür hale gelirsiniz. Daha sonra aşağıda göreceğimiz sponsorlu makalelerin yazılması gibi olası ortaklıklara tabi olacaksınız. Yavaş yavaş ilginç sayıda tekil ziyaretçiye doğru gelişeceksiniz ve aşağıda göreceğimiz kaldıraçlara göre blogunuzdan daha kolay para kazanabileceksiniz . Blogger’ın bir WordPress bloguna sahip olacağı (wordpress.com’da barındırılmayan ancak paylaşılan veya özel bir sunucudan oluşturulan) optimizasyonunu mükemmelleştirmek için açıktır.
3. Blogunuzdan reklamlarla para kazanın
Reklam, hiç şüphesiz blogcuların ilk avrolarını kazanmak için yöneldikleri ilk kaldıraçtır. Başlangıçta gerçekten birkaç avrodan bahsedebilirsek, sonunda yüzlerce avroya dönüşebilirler. Reklam vererek para kazanmak için ilk yapılması gereken Google Adsense platformu üzerinden gitmek, markalar, yayıncılar vb. için reklam vermek…
Yine de dikkatli olun çünkü minimum bir kitleye ve Google kurallarına aykırı olmayan bir temaya sahip olmanız şiddetle tavsiye edilir. Ardından The Moneytizer gibi daha geniş ortaklıklara sahip reklam ajanslarına bakabilirsiniz.
Kurulların aracı olduğunu ve blogunuzdaki eklerin satışını doğrudan markalara veya herhangi bir şirkete sunmanın oldukça mümkün olduğunu bilin . Önemli sayıda tekil ziyaretçiniz ve iyi göstergeleriniz olduğunda, bu hizmeti sunabilirsiniz.
Yüksek bir izleyici kitlesine sahip olmanız gerektiğinden, yalnızca reklamcılıktan (ağlar aracılığıyla) maaş kazanmayı beklemeyin. Ayrıca, blogunuzda görüntülenen çok fazla reklamın gezinmesini engelleyebileceği de dikkate alınmalıdır.
4. Blogunuzda yapacağınız üyelikle para kazanın
Üyelik , genel olarak benzersiz oyuncularla doğrudan pazarlık yaptığınız bir reklam biçimi olarak kalır . Markalar, yayıncılar vb. ile doğrudan veya affiliate platformları üzerinden ortaklıklar kurabilirsiniz. Prensip basittir, blogunuzda bir markanın ürününü/hizmetini öne çıkarırsınız ve satış oluşturan her tıklamayla bir yüzde alırsınız.
Bununla birlikte , bazıları bunu başarsa bile, üyelik yoluyla blogunuzdan yaşamak kolay değildir . Blog, sunulan içerik pahasına hızla çok ticari hale gelir.
Markalar veya iş ortakları, genellikle tümü benzersiz bir ortaklık koduyla ilişkili olan afişler, ekler vb. gibi blog yazarları için kaynaklar sağlar. Tüm bunları yönetmek için, reklamlarınız tarafından oluşturulan tıklamaları izlemek için etkili WordPress eklentileri vardır.
Ancak dikkatli olun, çünkü satış yapma şansınızı en üst düzeye çıkarmak için bağlantının doğrudan temanızla ilgili olması gerekir. Üstelik bir blogda çok fazla yer yok. Üyelik size istikrarlı bir gelir garantisi vermez, ancak iyi çalışır, bazı durumlarda iyi bir ek gelir sağlayabilir. Gerekirse üyelik ve reklam arasındaki olası kazanç oranını yapın.
5. Blogunuzda markalarla para kazandıran ortaklıklar
Marka ortaklıkları ve sponsorlu gönderiler, blog yazarlarının gerçekten para kazandığı yerlerdir. Bu aşamada minimum yetkiye sahip olmak ve kendi faaliyet alanında referans olmak gerekmektedir. Elbette uzun soluklu olması gereken bir çalışmanın ardından burada ulaşılmak istenen hedef budur.
Konusunda uzmanlık ve etki bir gecede kazanılmayacak. Tahmin edilen soruya gelince: ne kadar sürede? Her şey temanıza, işlenen konulara ve alaka düzeyine ve yazma sıklığınıza bağlıdır. Bu 3 kriter, zirvede çalışmanın doğal referansını unutmadan önemlidir.
Bu nedenle, blogundan burada ancak bu kaldıraçlarla yaşayabiliriz. Bir blog yazarı, ortaklıklar aramak ve iyi ölçütler geliştirmek için pozisyonlarına özellikle dikkat edecektir.
Oluşturulacak editoryal çizgi ile upstream çalışmalarını tartışmayacağız , çünkü bu kendinizi iyi konumlandırmanız için önemli. Ayrıca çok sayıda alan / kategori içeren bir Yaşam Tarzı blogu ile iyi bir konumlandırma beklemeyin. Google‘ın gözünde, tümünü yakalayacağım geniş bir konudansa oldukça spesifik bir alanda konumlanmak daha iyidir ! Bu prensibi daha iyi anlamak için silolar halinde bir blog yapısının yan tarafını görebilir ve semantik kozayı öğrenebiliriz .
Markalarla ortaklıklar birden çok olabilir ve genellikle sponsorlu içeriklerdir. Sponsorlu içerik genellikle ücretlidir. Oranlar da bir partnerden diğerine farklılık gösterecek birçok kritere göre belirlenir.
Sponsorlu ortaklıklarla blogunuzdan para kazanmak için dikkate alınması gereken kriterler
Bu kriterler sponsorlu ortaklıklar ve aşağıda göreceğimiz sponsorlu makaleler (blogger için daha temsili) için geçerlidir.
- Ziyaretçi sayınız: Bir sosyal ağ için abone sayısı olarak hedef kitlenizin boyutunu tanımlar. Yine de küçük bir not: Bir blogun izleyicisi her ay gelişir ve değişir, özellikle de organik trafik üzerinde çalışırken. Neden? Niye ? Oldukça basit, çünkü bir kullanıcı sitenize bir ihtiyaç, bir istek yoluyla gelir. İsteğine yanıt alındıktan sonra sitenize geri dönmesi gerekmez.
- CF ve TF’niz: Atıf Akışı ve Güven Akışı, bir SEO aracı olan Majestic SEO tarafından sağlanan 2 göstergedir. Bir sitenin/blog’un otorite ve güven düzeyini gösterir. Bu puanlar, farklı sitelerden alınan geri bağlantıların miktarına ve yetki düzeylerine göre belirlenir.
- DA’nız : MOZ aracı tarafından sağlanan ve göstergelerin ağırlıklı bir toplamını bildiren ek bir gösterge olan Domain Autorithy için DA. Puan ne kadar yüksek olursa, sitenin Google için o kadar fazla yetkisi vardır. Burada hesaplarsınız: DA: Moz Etki Alanı Analizi
- Organik trafiğiniz: Blogunuzla ilgilenen bazı ortaklar, etkinlikleriyle ilgili anahtar kelimelerle ilgili sorguları simüle ederek Google üzerinden arama yapacaktır. Burası, bu anahtar kelimelerdeki konumlarınızı keşfederek blogunuzu bulacakları yerdir. Google’daki bu konumlar, örneğin oraya bağlantı ekleme konusunda ilgi uyandıracaktır. Bu nedenle SEO’da iyi olmanız gerekecek. Ağ bağlantısı ile ilgili olarak aşağıda göreceğiz.
- Hedef kitleniz : Blogunuzun hedef kitlesi, ortakların ilgisini çekecek nitelikte olmalıdır. Kanalınız aracılığıyla hedefe ulaşabilmeleri için hedeflerine karşılık gelmeleri gerekir.
- Yazma sıklığınız: Yazma sıklığınız, etkinliğinizi gösterdiği ve trafiğinize yansıdığı için etkili olabilir. Ancak başka bir ilgisi daha var! Aynı gün yayınlanan ve hangisinin daha trend olacağı başka içeriklerle hedef kitleyi sponsorlu içerikten mahrum etmemek söz konusu. Bu nedenle, günde bir ila iki içerik doğru uzlaşma gibi görünüyor.
- Bülten abone sayınız: Bülten abonelerinizin gerçek bir ilgi göstermesi için çok sayıda olması gerekir. Orantılı olarak azalan açılma ve tıklanma oranlarını düşünürsek birkaç onbinlerce.
- Sosyal medya varlığınız: Sosyal ağlarda hesap sahibi olmak, içerik yazmak ve sosyal ağlarda paylaşmak gibi eksiksiz teklifler sunmak için de ilgi çekici olacaktır. Bu, küresel ve daha çekici bir teklif oluşturmayı mümkün kılar.
Bu nedenle ortaklar, bir ortaklığı teyit etmek için bu bilgilerden bir veya daha fazlasını elde etmek isteyebilirler.
6. Sponsorlu makaleler sayesinde blogunuzdan para kazanın: bu mümkün!
Sponsorlu makaleler kesinlikle blog yazarları için en karlı kaldıraçlardan biridir. Birçoğu, kendileri ve bu kaldıraç üzerinde çalışmak zorunda oldukları birçok ortak sayesinde para kazanıyor.
Blogger yazdığı sürece, kitlesinin etkili bir şekilde para kazanmasını sağlamak için yapması gereken çok şey olacak.
Sponsorlu makaleler: Blog yazarları için gerçek bir ilginç gelir kaynağı
Sponsorlu makaleler, başka yerlerdeki videolarla aynı şekilde gerçek bir çalışmayı temsil eder. Burada araştırma, SEO optimizasyonu, düzen ve planlanmış paylaşım dahil olmak üzere yazmaya ayırılacak zamandan bahsediyorum. Blogunuzun otoritesine ilişkin kriterler ile makaleyi yazmak için harcanan zaman arasında adil bir fiyat belirlemeyi gerektiren bir gün veya daha fazlasını orada kolayca geçirebilirsiniz.
Oranlar, makale başına 100 ila 1500 € arasında değişebilir ve blogların otoritesine bağlı olarak çok daha fazlası olabilir. Güçlü bir otorite ile çoğu için medyadan bahsediyoruz.
İlke basit! Blogunuz ve sponsorlu makaleleriniz sayesinde para kazanmak için kendi görünürlüğünüz ve dolayısıyla mümkün olduğunca SEO’nuz üzerinde çalışmanız gerekecektir. Sponsorlu içerik üretmeye yönlendirilmemizin 2 yolu vardır:
Ajanslarla veya çevrimiçi platformlarla çalışın
Sponsorlu makaleler, çevrimiçi ağ oluşturma platformlarında çok işe yarar (sonraki noktaya bakın). Otoritenize, temanıza ve bir dizi metriğe bağlı olarak, sponsorlu makaleler sayesinde blogunuzdan iyi bir geçim sağlamayı başaracaksınız. Bu, içerik ve SEO ile ilgili iyi bir işten sonra en karlı kaldıraçlardan biridir.
Ajanslar, sponsorlu gönderiler için de canlı blog yazarlarıyla düzenli olarak iletişim kurar. Avantajı, bir ajansın genellikle geniş bir müşteri portföyüne sahip olmasıdır, bu da yinelenen ortaklıkları teşvik eder. Ancak fiyatlara dikkat edin çünkü ajanslar, özellikle İngilizce konuşuyorlarsa fiyatları genellikle aşağı çekerler. Genellikle bağlantılar sunarlar, bu nedenle ağ bağlantısı.
Şirketlerle doğrudan çalışın
Şirketler ayrıca canlı blogunuz için size sponsorlu gönderiler sunabilir ve platformları aracı olarak kullanmaktan kaçınabilir. Böylece fiyatlarınızı daha iyi müzakere edebilir ve bir iletişim veritabanı oluşturabilirsiniz. Ortaklıklar bazen bir yıldan diğerine yenilenebilir.
SEO’nuz üzerinde organik bir bakış açısıyla çalışırken, arama motorlarında iyi konumlara sahipseniz ve hatta bir arama sorgusu için Google’da ilk sıradaysanız, şirketlerin sizinle iletişim kurması yaygındır.
7. Ağ Bağlantısı (netlinking) : Blogunuz için yinelenen bir gelir kaynağı
Netlink, çok fazla gelir elde etmenizi sağlayacak bir disiplindir , ancak birkaç kurala uymaya dikkat edin. Ağ oluşturma durumunda, elbette editörsünüz (blog’un sahibi) ve müşteriler olarak ağ oluşturma platformlarına veya ajanslardaki SEO yöneticilerine sahip olacaksınız ve hatta doğrudan markalar veya şirketlerle birlikte olacaksınız. Nihai müşteriler reklamverenler olacaktır.
İlke, yönlendireceğiniz veya müşterinizin sizin için yönlendireceği içeriğe bağlantılar yerleştirmektir. Bu linkler tabi ki belirttiğiniz istekleriniz doğrultusunda temanız ile ilgili olacaktır. Ağ bağlantısı, içeriğiniz aracılığıyla vurgulanan sitelere yetki sağlayan bir etkinliktir. Bu siteler için geri bağlantı olacaklar. Platformlara, ajanslara ve yapılara bağlı olarak, bu fiyatlar burada da 100 Euro ile birkaç yüz Euro arasında değişebilir. Her şey müşterinizin isteklerine bağlıdır.
Ağ bağlantısı (backlink) temiz olmalı ve ilgili içeriği yinelenen şekilde üreten dinamik bir sitede gerçekleştirilmelidir. Bu, tarzınızın veya uzmanlığınızın artık tanınmayabileceği bir bağlantı kreş olmakla ilgili değil.
8. Bilgi birikiminizi blogunuzda satın
Bir blog yazarı olarak bilginizi satmak, genellikle eğitim (zengin olmak için eğitim değil), e-kitaplar ve hatta gerçek katma değeri olan premium içerik gibi kaynakları teşvik etmekten oluşur.
Eğitim kursları genellikle öne sürülen uzmanlıkla ilgilidir ve dijital dünyada genellikle Facebook Reklamları, topluluk yönetimi, metin yazarlığı, etki pazarlaması vb. ).
Blogundan satışa çıkarma eğitimi, video dosyalarının uygulanması, korumalar vb. hakkında iyi bilgi gerektirir… Ayrıca bu kullanıma adanmış eklentileriniz veya WordPress temalarınız vardır. Fiyatlandırma o zaman çok değişken olabilir ve onu satmak için kendi alanında tanınmak daha iyidir. İyi bir konu, iyi bir tanıtım ve her şeyi yönetmek için iyi araçlar fark yaratabilir.
Blog Sitesi Açmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Blog sitesi açarak para kazanmak isteyen birçok insan olduğunu tahmin etmek zor değil.
Neden mi? Çünkü internette bu işi yaparak para kazanan hatta ciddi paralar kazanan
insanları, site sahiplerini görmek mümkün.
Ancak, çoğu kişi bu yola başladıktan kısa süre sonra bırakıyor. Çünkü bir blog sitesinden
para kazanmak bir veya iki ayda olacak kadar kolay değil. Bazı şeyleri göze almalı, emek
vermeli ve kaliteli iş yapmanız gerekir.
Bunları kısaca şöyle toplayabiliriz:
- Sabırlı olmalısınız
- Kaliteli iş yapmalısınız
- Durağan olmamalısınız
- Aldatıcı ve yasaklı içerik paylaşmamalısınız
Sabırlı Olmalısınız
Aceleye yer yok. Evet, bir blog sitesi açarak para kazanmanın en temel taşlarından biri
mutlaka sabırlı olmak zorundasınız. Hemen hemen diğer tüm iş modellerinde olduğu gibi bu
iş modelinde de mutlaka sabırlı olmalı ve çok kısa sürede para kazanmayı düşünmemelisiniz.
Peki neden?
Aslında cevabı çok basit. Çok fazla rakip. İnternet üzerinde sizin gibi aynı
kategoride blogger’lık yapan binlerce kişi var desek yanlış demiş olmayız. Yani, sizin
yazılarınızın daha fazla insana ulaşması ve önce çıkmanız eskiye göre daha zor.
Bu durumda yapılacak tek şey sabırlı olmaktır. Bıkmadan yazılarınızı yazmalı ve bu işten
zevk almalısınız. Eğer bu işe direkt para kazanmak için girdiyseniz kısa sürede havlu
atabilirsiniz.
Zevk aldığınız bir alanda yazılar yazarsanız hem eğlenirsiniz hem de süreci kolaylaştırırsınız.
Bu sebeple, sakin olun ve yazmaya devam edin kısa süre içerisinde bir şeylerin değiştiğini
rahatlıkla göreceksiniz.
Kaliteli İş Yapmalısınız
Birçok blog sitesinin yok olup gitmesinde veya insanların blogger’lık yapmaya başlar
başlamaz bırakmalarına sebep olan diğer başlığımızda bu: Kaliteli iş. Markete gittiğiniz
zaman aldığınız ürün eğer kaliteli değilse bir daha o ürünü tercih eder misiniz? Cevap büyük
olasılıkla hayır olacaktır.
Aynı sistem internet üzerinde de yer alıyor. Hatta, Google’ın çok önem verdiğini kriterlerden
biri de kesinlikle kullanıcıya değer katan içerik yani kaliteli içeriktir. Hangi alanda olursa
olsun ister bir fotoğrafçı olun ister bir müzik yapımcısı blog yazılarınız kaliteli ve kullanıcıya
değer katan özelliğe sahip olması gerekir.
İsterseniz sayfalarca yazı yazın. Eğer ziyaretçi sitenizde yazınızı okumak için durmuyorsa
hiçbir işe yaramayacaktır. Hem siz vakit kaybetmiş olursunuz hem de emeğinize yazık olur.
Bu sebeple içeriğinizin kaliteli, öz ve ziyaretçiye istediğini verdiğinden emin olun.
Durağan Olmamalısınız
Şu anki patronunuza hiçbir sebep olmadan yarın işe gelmeyeceğinizi söyleseniz muhtemelen
nasıl bir cevap alırsınız. Ya kovulursunuz ya da gözden düşersiniz. İşte, başınızda resmi bir
patron olmasa da Google durağan yani düzensiz siteleri gözden düşürür.
Yani, bir hafta boyunca siteye üç yazı ekleyip iki hafta boyunca hiçbir şey yapmıyorsanız
siteniz gözden düşecek ve sıralamalarda gerileyecektir. Sonuç olarak para kazanmanız
imkansız hale gelecektir.
Bu durumdan kaçınmak için mutlaka stok yazıları oluşturmalısınız. Ayrıca, işinizi
kolaylaştırmak adına haftada iki yazı yazmanız yeterli olacaktır. Ancak, bir yazar ekibiniz
varsa her gün bir yazı eklemeniz de mümkün.
Planlı bir biçimde ilerlerseniz daha kolay olacaktır. Hatta, sitenizi açmadan önce konu
başlıklarını önden de belirleyebilirsiniz. Bu sayede, konu bulmada ve yazı oluşturmada
sıkışıklık yaşamazsınız.
Aldatıcı ve Yasaklı İçerik Paylaşmamalısınız
Birçok sosyal medya platformunda olduğu gibi Google’da blog yazarlarının içeriklerini
düzenli olarak takip ediyor. Yani, içeriğinizde yer alan bilgiler yanlış, eksik veya yasaklı
olmamalıdır.
Eğer böyle bir içeriğe sahipseniz asla Adsense onayı alamaz ve blog sitenizden para
kazanamazsınız. Daha da kötüsü siteniz Google’da ilk sıralarda gözükmez. +18, iddia veya
içerikte yanıltıcı bilgiler var ise yayınlamayın.
Bu durumda mutlaka Google tarafından mimlenir ve web sitenizden verim alamazsınız. Tek
yapılacak şey sitenizi kapatmak olur. İçeriklerinizi oluşturmadan önce iyice analiz etmeli ve
yanıltıcı veya eksik bilgiler var ise mutlaka düzeltmelisiniz.
Sonuç olarak
Konu muhtemelen biraz uzundu, profesyonel blog yazarına uzun bir giriş ve geçimini sağlamasına veya iki yakasını bir araya getirmesine olanak tanıyan faaliyetlerine dair uzun bir giriş. Blogunuzdan bir blogger olarak para kazanmak , nasıl yatırım yapacağını bilen ve bir projenin peşinden giden biri için gerçekleştirilmesi zor bir hayal değildir.
Burada blog yazarlarının (blogger) nasıl para kazandığına dair gerçek var ve milyoner olmasalar bile yine de mutlular ve sevdikleri şeyi yaparken eğleniyorlar… ve ben de onlardan biri olduğum için şanslıyım.
Bir blogun başlangıç ve lansman aşaması her zaman çok uzundur ve bu aşamada kendinizi nasıl aşacağınızı bilmeniz ve her şeyden önce net ve kesin hedefler belirlemeniz gerekir. Kendinizi iyi çevrelemek ve bilgiye, orada bulunmuş blog yazarlarına güvenebilmek şüphesiz size yardımcı olacaktır.
Temsil edebileceği dağa bakma! Arkasında ne olduğunu görün: bağımsızlık, artık bir patron için çalışmamak ve eğlenmek, zamanınızı yönetebilmek ve her şeyden önce sevdiğiniz şeyi yapmak. Ayrıca çok az veya hiç değişmeyecek bir gelir sınırınız da yok. Burada kuralları, fiyatları belirleyen sizsiniz… siz ilerledikçe.
(Profesyonel) bir blog yazarı olmak ve blogunuzdan ve izleyicilerinizden para kazanmak size kalmış. Blogunuzdan yaşamak, tutkulu ve bir şeylerin peşinden gidenler için ulaşılabilir bir projedir.