Pasif gelir asla gerçekten pasif değildir. Pasif gelir akışları genellikle kolay para olarak düşünülse de, bunların çoğu, önceden yapılan önemli çabaların sonucudur.
Mevcut işinize pasif gelir akışları eklemek, tamamen farklı bir temel iş modeline sahip bir gelir akışı oluşturabilir. Genel olarak, bu gelir akışları daha büyük kar marjlarına sahiptir ve fiziksel hizmetlerden veya ürünlerden daha kolay ölçeklenebilir, bu da size genel olarak işiniz için daha fazla esneklik sağlar.
Yeni başlıyorsanız, yüksek kar marjlı bir ürün, işinizi kurmanın ve gelişiminize yeniden yatırım yapmak için para kazanmanın harika bir yolu olabilir. Önemli olan, bu tür bir gelirin pasif olarak adlandırılmasına rağmen, yine de çalışmayı gerektirdiğini hatırlamaktır.
Bu makalede, 2022’de keşfedilecek 20 pasif gelir seçeneğini keşfedin.+
Pasif Gelir nedir?
Pasif gelir terimi, genellikle doğrudan çalışma süresiyle bağlantılı kazanılan gelirin aksine, az çalışma gerektiren geliri ifade eder. Bununla birlikte, pasif gelir elde etmek için, gelir kaynağını belirlemek için bir ilk zaman veya para yatırımı olabilir.
2022’de benimsenecek 20 pasif gelir kaynakları
Pasif gelir nasıl elde edilir? 2022’de keşfedilecek 20 fikri keşfedin.
1. Talep üzerine baskı mağazası oluşturun (POD)
İster sanatçı, ister tasarımcı veya girişimci olun, Print On Demand (veya POD) , yaratıcılığınızdan para kazanmanıza olanak tanıyan ilginç bir pasif gelir kaynağı olabilir. Tişört, poster, sırt çantası veya kitap gibi beyaz etiketli ürünleri kişiselleştirmek ve sipariş üzerine satmak için tedarikçilerle birlikte çalışırsınız.
Bu iş modeli ile sadece ürünü sattıktan sonra ödeme yaparsınız. Toplu alımlar yapmanız veya envanteri yönetmeniz gerekmez. Talep üzerine baskı mağazasını iyi bir pasif gelir kaynağı yapan avantajlar şunlardır:
- Ürünleri hızlı bir şekilde oluşturur ve dakikalar içinde satışa sunarsınız.
- İşleme ve nakliye, tedarikçi tarafından gerçekleştirilir.
- Mağazanız faaliyete geçtiğinde birçok pazarlama ve satış sürecini otomatik hale getirebilirsiniz.
Printful, Printify ve hatta T-Pop gibi bir talep üzerine baskı şirketiyle çalışarak Shopify mağazanızda hızla satılacak ürünleri kolayca oluşturabilirsiniz. Talep üzerine baskı, hızlı bir şekilde uygulayabileceğiniz basit, düşük riskli bir iş konseptidir.
Ücretsiz web semineri:
Print On Demand çevrimiçi mağazanızı oluşturun
Bu ücretsiz eğitim, sizi bir ürün fikrinden çevrimiçi mağaza kurmaya ve ardından ilk talep üzerine baskı ürün satışına götürmeyi amaçlar.
2. Dijital ürünler satmak pasif gelir kaynaklarında ikinci sırada
Dijital ürünler, tüketicilerin fiziksel olarak dokunamayacakları multimedya varlıkları veya unsurlarıdır. Bunlar, Kindle kitapları, şablonlar, yazılım eklentileri, PDF’ler vb. gibi indirilebilir veya akışlı dosyalar olabilir.
Dijital ürünler, marjları çok yüksek olduğu için çekici pasif gelir akışları sunar. Sonsuza kadar çevrimiçi satabileceğiniz benzersiz bir kaynak yaratıyorsunuz. Oluşturacak veya depolayacak stoğunuz yok.
Dilediğiniz kadar dijital ürün satabilirsiniz. Birçok reklam öğesi, profesyoneller için kitler, yazdırılabilirler, dosyalar ve diğer kaynakları satarak pasif gelirlerini artırır. Girişimciler ayrıca kılavuzlar veya kontrol listeleri sunabilir.
3. Çevrimiçi dersler verin ve pasif gelir kaynak elde edin
Online kurs satmak her zamankinden daha kolay. Pazarlama, illüstrasyon veya girişimcilik: Seçtiğiniz konuda kurslar oluşturun ve bunları birkaç tıklamayla satmaya başlayın. Tıpkı dijital ürünler gibi, aynı çevrimiçi kursları envanter olmadan birçok kez satabilirsiniz.
Çevrimiçi eğitim, başlangıçta bir zaman yatırımı gerektirir. Kursunuzu sunmanız, kaydetmeniz ve öğrencilerin kurstan sonra tutabilecekleri indirilebilir kaynaklar (örneğin şablonlar) oluşturmanız gerekir.
Çevrimiçi bir eğitimci olarak, kurs süresini ve sınıf büyüklüğünü siz seçersiniz. Daha büyük sınıflarla çalışmayı seviyorsanız, özel dersler veya canlı eğitim ve sınıflar sunabilirsiniz. Doğrudan etkileşimlerden kaçınmak ister misiniz? Sorun değil. Öğrencilerin kendi hızlarında tamamlayabilecekleri tamamen indirilebilir kurslar oluşturun.
Kurslarınızı UDEMY‘de yayınlayabilirsiniz
Hangi yöntemi seçerseniz seçin, çevrimiçi eğitim, yalnızca ona ayırdığınız zamanı gerektiren düşük başlangıç maliyetleriyle karlı bir pasif gelir akışıdır.
4. Pasif gelir kaynaklarına bir başka alternatif de blogger olmaktır
Bir blog başlatmak mutlaka kolay bir girişim değil, ancak bu iş modeli giderek kendisini karlı bir pasif gelir akışı olarak kuruyor. Artık internetten para kazanmak için internet ünlüsü olmanıza gerek yok. Bir veya iki platformda bir hedef kitle bulmanız ve ardından onları web sitenize yönlendirmeniz yeterlidir.
Bir blog oluşturmak zaman alır, ancak kaliteli içerik oluşturur ve platformlarınızda tanıtırsanız, kitleniz sitenizden para kazanmanız için yeterince büyük olacaktır.
Bir blog, farklı şekillerde pasif gelir elde edebilir:
- Satış Ortaklığı Ürünleri,
- Sponsorlu içerik oluşturulması,
- Kendi ürünlerinizin satışı,
- Google AdSense üzerinden reklam dağıtımı.
Bütün bunlardaki olumlu nokta? Blogunuzu oluşturmak için herhangi bir tasarım veya kodlama bilgisine ihtiyacınız yok. Shopify gibi bir içerik yönetim sistemi ve barındırma hizmeti ile çok hızlı bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Ancak, bir SEO pazarlama stratejisi belirlemek ve içeriğinizi oluşturmak ve tanıtmak için zaman ayırmanız gerekecektir. Ancak çabalarınız ödüllendirilecek: blogunuzdan iyi para kazanırsanız yatırım getirisi çok önemli olabilir .
5. El yapımı ürünler satmak
E-ticaretin hızla gelişmesiyle, çevrimiçi bir iş kurma ve ölçeklendirme fırsatı çok büyük.
Satış yapabileceğiniz yüzlerce çevrimiçi site ve pazar yeri var. Bazıları video oyunları veya el yapımı ürünler gibi belirli nişlere sahipken, diğerleri istediğinizi satmanıza izin verir.
İlk yatırım iki yönlüdür: Gerekli malzemeleri satın almanız ve mücevher, çömlekçilik veya giysi gibi el sanatlarınızı yapmak ve satmak için zaman harcamanız gerekir. Ayrıca ürünlerinizi sunmak veya pazaryerlerinde satış yapmak için bir çevrimiçi mağaza oluşturmalısınız .
Online mağazanızda satış yaparak her satışta daha az ücret ödersiniz ve kendi markanızı geliştirebilirsiniz. Hedef kitlenizi oluşturdukça ve daha fazla müşteriye ulaştıkça marka kârınız zamanla artar.
El yapımı ürünlerinizi ETSY‘de satabilirsiniz.
6. Satış Ortaklığı Pazarlaması Yapın (affiliate)
Bağlı kuruluş pazarlaması, bir kitleye bir ürün veya hizmet önermeyi içerir. Bu harika bir pasif gelir kaynağıdır çünkü birisi tavsiye ettiğiniz ürünü veya hizmeti satın almak için tavsiye bağlantınızı her kullandığında bir komisyon kazanırsınız.
Aynı zamanda büyüyen bir sektör. Çevrimiçi girişimciler, birkaç nedenden dolayı bağlı kuruluş pazarlamasını seçer:
- Yürütme kolaylığı. Siz sadece pazarlamayı yönetiyorsunuz. Marka ürünler geliştirir ve siparişleri işler.
- Düşük risk. Bir ortaklık programına katılmak ücretsizdir. Köklü ürünleri ilk finansal yatırım yapmadan satabilirsiniz. Daha fazla insanın bağlantılarınıza tıklamasını sağlamak için trafik kaynakları oluşturmak için zaman harcamanız gerekir, ancak bu trafik bir kez oluşturulduktan sonra komisyonlar aracılığıyla nispeten pasif bir gelir elde edebilirsiniz.
- Ölçeklenebilirlik. Bağlı kuruluş pazarlamasını seçerseniz, büyümek için kesinlikle işe alım yapmanız gerekmeyecektir. Geçmiş çalışmalarınız sizin müdahaleniz olmadan size para kazandırmaya devam ederken, yeni ürünleri hedef kitlenize tanıtabilecek ve kampanyalar oluşturabileceksiniz.
Bağlı kuruluş pazarlamasıyla para kazanmak, işinize yeni gelir akışları eklemenin harika bir yolu olabilir. İhtiyacınız olan tek yatırım zamanınızdır. Bu süreye yatırım yaptığınızda, uzun bir süre avantajlardan yararlanabileceksiniz.
7. Pasif Gelir Kaynak – Çevrimiçi fotoğraf satın
İnternetten fotoğraf satmayı öğrenerek ek bir gelir kaynağı oluşturabilirsiniz . Pexels veya Shutterstock gibi stok fotoğraf siteleri ve diğer haber kuruluşları kaliteli fotoğraf ve videolar için para ödemeye hazırdır.
Evde fotoğraf makineniz ve bilgisayarınız dışında saklayacak hiçbir şeyiniz olmayacak. Bunlar, fotoğraflarınızı platformlarına yükledikten sonra pazarlama ve pazarlamasını yapacak sitelerdir.
Fotoğraf işletmenizi Shopify’da yürütüyorsanız, onu dijital ürünlere veya t-shirt ve şapka gibi isteğe bağlı baskı ürünlerine kolayca bağlayarak size daha da pasif gelir akışı sağlayabilirsiniz.
8. Instagram’da fenomen (influencer) olun
Instagram’da fenomen olmak ve takipçilerinizi alışveriş yapmaya teşvik edebilmek için aynı ilgi alanlarına sahip insanlardan oluşan bir topluluk oluşturmanız gerekir.
Çizgi roman hayranı mısınız? Bir Instagram hesabı oluşturun ve en son Marvel ve DC haberlerini düzenli olarak yayınlayın. Spor, tüplü dalış, iç tasarım, yemek pişirme ve hatta genel kültür hayranı olsanız da aynı.
Sadık ve ilgili bir topluluğunuz varsa, birkaç pasif gelir kaynağı elde edebilirsiniz: ürünlerini takipçilerinize tanıtmak için küçük veya büyük şirketlerle ortak olun veya kendi ürünlerinizi satın.
9. Bir stoksuz satış (dropshipping) mağazası oluşturun
Dropshipping ayrıca, bir ton paranız olmasa bile, nerede olursanız olun para kazanmaya başlamanın harika bir yoludur. Bu iş modeli, müşterilerin ürünleri keşfedip satın alabilecekleri bir e-ticaret mağazası oluşturmaktan ibarettir . Dropshipping’in güzelliği, sattığınız ürünleri fiziksel olarak görmek zorunda olmamanızdır.
- Tedarikçiniz, imalattan paketlemeye ve sipariş işlemeye kadar her şeyle ilgilenir.
- Müşterileriniz ödeyene kadar tedarikçiye para göndermeniz gerekmediğinden, finansal riskler sınırlıdır.
- Pazarını bulamayan bir ürüne yatırım yapma riskinden de kurtulmuş olursunuz.
Seçtiğiniz ürüne ve fiyatlandırmanıza bağlı olarak, bir e-ticaret işini nasıl yürüteceğinizi öğrenirken önemli ölçüde pasif gelir elde edebilirsiniz.
2022 yılında dropshipping yapmayı öğrenmek için; buradaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz
10. Pasif Gelir elde etmek için bir işe yatırım yapın
Birçok şirket projelerini geliştirmek ve yürütmek için finansman arıyor. Bir işe yatırım yaparak hem ekonomik dokunun canlılığına hem de girişimciliğe katkıda bulunurken para kazanabilirsiniz.
Bir şirkette, şirketin yasal statüsüne göre de farklılık gösteren birkaç pasif yatırım modeli vardır. Katkınız karşılığında hisse, hisse senedi veya tahvil alabilirsiniz. Bazı durumlarda, iyi bir gelir kaynağı olan faiz kazanacaksınız.
LITA.co gibi platformlar, yatırımcıları ve finansman arayan şirketleri birbirine bağlar.
11. Aracınızı kiralaya verin
Araç kiralamak en iyi pasif gelirlerden biridir ve ilk başlarda fazla çaba gerektirmez. Zotcar gibi bireyleri birbirine bağlamak için bir platform kullanın. Araç kiralama ile ilgilenen binlerce kişiye ulaşabileceksiniz
Bu konuda daha fazla bilgi istiyorsanız, sizi makalemizi okumaya davet ediyorum.
12. Danışmanlık yaparak pasif gelir elde edebilirsiniz
Yeni girişimciler, deneyimli girişimcilerden tavsiye almak için açlar. Bazı girişimciler bu şekilde danışman olarak da çalışırlar. Bu çok az çaba gerektiren bir aktivitedir: sadece kendinizi sohbetler ve paylaşımlar için uygun hale getirmeniz gerekir. Danışmanlık teklifinizi bir açılış sayfası ve Calendly gibi bir çevrimiçi randevu rezervasyonu çözümü ile kolayca başlatabilirsiniz .
13. Mentor’luk yaparak pasif gelir elde edebilirsiniz
Girişimcilere yardımcı olmak ve gelirlerini çevrimiçi bir gelirle desteklemek için başka bir seçenek: mentor olun. Mentorluk ile , projesini gerçekleştirmesine yardımcı olmak için bir kişiye zaman içinde birkaç seansla eşlik edersiniz. Her oturum ücretlidir ve nispeten az yukarı akış çalışması gerektirir. LiveMentor ve OpenClassrooms gibi özel danışmanlık platformları vardır.
14. Bir YouTube kanalı oluşturun ve pasif geliriniz olsun
Girişimcilik deneyiminizi paylaşmanın ve internette pasif para kazanmanın bir başka yolu da bir YouTube kanalı oluşturmaktır. Gerçekten de, orijinal ve ilgi çekici içerikle sadık bir kitle oluşturmayı başarmanız koşuluyla , YouTube kanalınızdan para kazanmanın çeşitli olasılıkları vardır . Keşfedilecek gelir kaynaklarından biri, reklamlar yoluyla gelir elde eden YouTube iş ortağı programıdır.
15. Bir podcast başlatın
Video formatından memnun değilseniz, bir podcast oluşturmaya da karar verebilirsiniz . Aslında, Fransızlar gittikçe daha fazla podcast tüketiyor ve yeni evrenler keşfetmelerini sağlayan bu uzun formatlara bayılıyor. Girişimcilerin hikayeleri, başarıları ve başarısızlıkları özellikle ilgi çekicidir. Sponsorlarla çalışmak, bir podcast ile pasif gelir elde etmenizi sağlayabilir.
16. E-kitap satın – KDP Amazon
İster kitapları seviyor olun ister sadece çevrimiçi satış yapın, çevrimiçi kitap satmanın karlı bir iş veya başlı başına bir iş olabileceğine şüphe yoktur.
Sadece araştırmanız ve çok çalışmanız gerekiyor.
Kitap endüstrisi, muazzam rekabet karşısında sessizce başarılı olmaya devam ediyor. En önemlisi, yazılı kelimeyi okuduğumuz tonlarca farklı format olduğu için. Kağıttan kaçınanlar için e-Kitaplar ve sesli kitaplar var.
Kindle Direct Publishing ile kurgusal olmayan kitapları ücretsiz yayınlayın.
- Çarpıcı Kindle kitapları oluşturun ve bunları dünya çapında milyonlarca okuyucuya satın.
- Kitap pazarından kâr etmek istiyorsanız, bunu nasıl yapacağınıza dair kullanışlı kılavuzumuz burada.
Amazon Kindle Direct Publishing veya Amazon KDP, Amazon’un ilk Amazon Kindle cihazıyla birlikte Kasım 2007’de Amerika Birleşik Devletleri’nde ve 2011’de Fransa’da başlatılan elektronik ve fiziksel kitap kendi kendine yayınlama platformudur.
- Pasif gelir kaynakları arasında yer alan Amazon Kindle e-Kitaplar ile A’dan Z’ye nasıl para kazanılacağını öğrenmek istiyorsanız yazımıza göz atın. ===> incele
17. Özel ekipman kiralayın
Çok özel bir faaliyet alanındaysanız, işinizi kurmak için pahalı ekipman satın almanız gerekmiş olabilir. Diğer girişimciler, örneğin bir prototip oluşturmak için bu ekipmanı kiralamakla ilgilenebilirler. Bu, satın alma işleminizden para kazanmak ve gelir elde etmek için iyi bir fırsattır. Özel sitelerde bir reklam yayınlayabilirsiniz.
18. Aracınızı Kiralamakta bir pasif gelir kaynak tır
Belki de ekipmanınızı ve siparişlerinizi taşımak veya taşımak için bir aracınız var mı? Bu aracı profesyonellere veya bireylere kiralamayı da düşünebilirsiniz. Getaround gibi uygulamalar sayesinde birkaç tıkla ve güvenli bir şekilde araç kiralayabilirsiniz. Araç bakım faturalarını ödemenin ve ekstra pasif gelir elde etmenin harika bir yolu.
19. Ekipman veya dekoratif objeleri yeniden satmak
Kiralamak ilginç bir pasif gelir kaynağıysa, artık ihtiyacınız olmayan bazı şeyleri de satabilirsiniz. Bir satış noktasında sergilenmek üzere satın alınan eski bilgisayar ekipmanı, mobilya veya dekoratif öğeler olabilir. Le Bon Coin gibi ikinci el sitelere reklam koyun. Hızlı bir şekilde alıcı bulmalısınız!
20. Gayrimenkule yatırım yapın
Pasif gelirin kaçınılmaz son kaynağı: gayrimenkul. Gayrimenkul satın almak size kira veya sermaye kazancı şeklinde çekici kısa, orta veya uzun vadeli gelir sağlayabilir. Çeşitli gayrimenkul türlerine yatırım yapabilirsiniz: ofisler, garajlar, depolar, klasik veya sezonluk kiralık konutlar vb. Buradaki zorluk, projeniz için doğru mülkü bulmak ve size çok pahalıya mal olmayacak cazip bir faiz oranıyla banka kredisi almaktır.
Finansal bağımsızlığa giden yol icin sizi birçok pasif gelir kaynağı sunduk
Günler maalesef uzatılamaz. Gelirinizi daha verimli bir şekilde artırmanın yollarını bulmak, işinizi bir sonraki seviyeye taşımak için ihtiyaç duyduğu esnekliği sağlayabilir. Tatil yapmak, personel işe almak veya yeni envanter siparişi vermek: Hangi yöne gitmek isterseniz, farklı iş modellerine dayalı gelir akışları eklemek size yeni yollar keşfetme özgürlüğü verebilir.